592

Zonnepanelen aanschaffen. Wat is beter? Huren of kopen?

Wanneer je over wil gaan op de groene energie van zonnepanelen zijn er twee opties; huren of kopen. Wat is beter en wat zijn de verschillen?

Kopen
Voordelen: Je betaalt minder voor de installatie dan als je gaat huren. Dat verhoogt de gemiddelde besparing per jaar die uw zonnepanelen opleveren.

Nadelen:
Je moet meteen het geld hebben om de hele investering te kunnen doen. Na aankoop ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de installatie. Eventuele kosten voor onderhoud en herstelling belanden dan ook bij jou.

Huren

Voordelen:
In de prijs die je betaalt zijn de verzekering, het onderhoud en de herstellingen inbegrepen. De installatie wordt dus helemaal voor je geregeld van A tot Z. Je zet minstens voor een deel van het elektriciteitsverbruik de prijs vast. Normaal gesproken stijgt de elektriciteitsprijs per jaar. Als je de zonnepanelen huurt, betaal je over de hele huurperiode dezelfde huurprijs, omdat de huurprijs niet wordt geïndexeerd.

Nadelen:
De uiteindelijke financiële besparing ligt lager dan wanneer je de installatie aankoopt. Wil je weten wat voor jou het beste is? Doe een

Meer tips en weetjes