725

Worden zonnepanelen bij de waardebepaling van je huis meegerekend?

Veel mensen vragen zich af wat er met de waarde van hun huis gebeurt als zij zonnepanelen installeren. De waarde van je woning stijgt gelijk op het moment dat je zonnepanelen op je dak hebt die jouw eigendom zijn. De waarde neemt behoorlijk toe (gemiddeld €5.000 – €7.000,-). Heb je meer zonnepanelen of een duurder systeem, dan wordt jouw huis automatisch ook meer waard.

Waarom wordt mijn huis meer waard?

Tegenwoordig is het verplicht om je huis te verkopen met een energielabel. Zo weten kopers hoe energiezuinig de woning is. Hoe hoger je label, hoe aantrekkelijker kopers dit vinden. Als je zonnepanelen hebt stijg je meestal al een stap, soms zelfs meerdere. Je kunt dit vergelijken met een nieuwe keuken of badkamer. De woning is aantrekkelijker waardoor de waarde stijgt. Zonnepanelen zijn dus een goede investering voor je huis.

Waarom vinden kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker?

Ten eerste bespaart de koper gelijk geld door de lagere energiekosten. Daarnaast heb je als koper kans op een hogere hypotheek. Dit heb je wanneer je energiebesparende maatregelen neemt of wanneer je een energiezuinige woning koopt. Het is handig om je van te voren te laten informeren wanneer je naar huizen gaat kijken.

Gaat de WOZ-waarde ook omhoog met zonnepanelen?

Dit hoeft niet zo te zijn en is ook per gemeente verschillend. Als je zonnepanelen huurt kan de WOZ waarde sowieso niet omhoog gaan. Op dat moment zijn de panelen nog eigendom van de verhuurder. Als je zonnepanelen koopt kun je hier wel belasting over betalen. Weinig gemeenten kiezen ervoor om de WOZ waarde te verhogen vanwege de zonnepanelen. Mocht dit wel het geval zijn, dan gaat het om een klein bedrag per jaar.

Meer tips en weetjes