Worden zonnepanelen meegerekend voor de WOZ waarde van mijn huis?

Zonnepanelen worden meegerekend met de WOZ waarde! Maar dat is niet zo nadelig als wat de meeste denken. Een Nederlandse rechter heeft uitgesproken dat de gemeente een huis met zonnepanelen maximaal €3000 hoger mag waarderen voor de WOZ dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen.

Dit houdt in dat de mensen met zonnepanelen dus meer belasting moeten betalen. In dit geval gaat dat over de €3000,- onroerend-goed belasting die moet worden betaald. Dit klinkt vervelend en dat is het natuurlijk ook. Maar over hoeveel praten we nu eigenlijk?

Hoeveel meer moeten de eigenaren van zonnepanelen dan betalen?

Als we naar de percentages gaan kijken die de huiseigenaren nou echt moeten betalen, dan valt dit bedrag heel erg mee. De huiseigenaar van de zonnepanelen betaalt slechts 0,15% belasting over de WOZ waarde van de woning. In dit geval spreken we over 0,15% van €3000,-. Dit is een bedrag van €4,50 per jaar. Deze bewoner betaalt dus €4,50 meer belasting dan zijn buurman zonder zonnepanelen.

Met een gemiddelde opbrengst van €720,- per jaar (gebaseerd op 12 zonnepanelen) vallen de extra kosten dus heel erg mee.

 

Hoe weet de gemeente dat er zonnepanelen op mijn dak liggen?

Je bent niet verplicht te melden aan de gemeente dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Gemeenten taxeren woningen meestal ook niet individueel. De gemeente kan wel achter de plaatsing van je zonnepanelen komen als er luchtfoto’s worden gemaakt. Bijvoorbeeld foto’s voor funda.

Hierdoor kan het dus jaren duren voordat je zonnepanelen worden meegenomen in de vaststelling van je WOZ-waarde.

Zijn zonnepanelen wel een goede investering als je meer belasting moet betalen?

Zonnepanelen zijn een goede en duurzame investering. Ten eerste verhogen zonnepanelen de waarde van je huis. Dat is fijn als je ooit van plan bent om je huis te verkopen. Ten tweede wek je zelf ook energie op en bespaar je op de energiekosten. En als laatste is het natuurlijk goed voor het milieu.

De verhoging van de WOZ-waarde van je woning weegt niet op tegen de vele voordelen van zonnepanelen.

Meer tips en weetjes