812

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een investering, maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je geld terug. Daarna heb je nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een voorbeeld hieronder laten we zien hoe lang de terugverdientijd gemiddeld is.

Rekenvoorbeeld:

Gemiddeld gezien nemen mensen 12 zonnepanelen op hun dak die zo ongeveer €5000,- kosten. Elk jaar leveren deze zonnepanelen 3500 kWh aan stroom. Bij een elektriciteitsprijs van €0,22 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €780,-.

Bij dit voorbeeld verdien je je geld terug in 6-7 jaar. Als je de BTW terugvraagt (van ongeveer €1000,-) dan ben je 5 jaar bezig met het terugverdienen van je investering.

Belangrijk! Als de elektriciteitsprijs stijgt, zal het terugverdienen sneller gaan en als de prijs daalt gaat het terugverdienen wat langzamer.

Hoelang kan ik dan gebruik maken van de zonnepanelen na de terugverdientijd?

De zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Na het terugverdienen heb je dus ongeveer 19 jaar gratis stroom. Verder zijn er geen variabele kosten en je hoeft de zonnepanelen niet vaak schoon te maken. Wel kan het voorkomen dat je de omvormer eens moet vervangen.

De levensduur van een omvormer is ongeveer 10 tot 12 jaar. Mocht deze na 12 jaar kapot gaan, dan heb je je zonne-energiesysteem al ruim terugverdiend. Een nieuwe omvormer kost minder dan €1000,- en verdien je in 1 of 2 jaar terug, daarna is je stroom weer gratis.

Zijn er verschillen per leverancier?

De keuze van je energieleverancier is erg belangrijk voor je terugverdientijd. De ene leverancier biedt een hoger bedrag aan per kWh stroom dan de andere. Daarnaast verschilt het vastrecht ook per leverancier. Dit betaal je onafhankelijk van hoeveel je verbruikt en opwekt.

Meer tips en weetjes