735

Hoe kan je de opbrengsten van je zonnepanelen monitoren?

Vaak wanneer je zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd, wil je ook weten wat de opbrengst is.  Maar hoe kan je zelf de opbrengsten in de gaten houden?

Waarom zou je de opbrengst van je zonnepanelen monitoren?

Je kunt tegenwoordig vaak via apps zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Hiernaast is er nog een hele belangrijke reden om te monitoren. Als je regelmatig aan het monitoren bent, ontdek je sneller als er iets mis is met een of meerdere zonnepanelen. Opbrengst monitoren is dan ook een deel van het onderhoud aan je zonnepanelen. Verder hoef je bijna geen onderhoud te plegen.

Hoe monitor je de opbrengst van je zonnepanelen?

Het monitoren van je opbrengsten kan op verschillende manieren gebeuren. Bij de zonnepanelen zit een omvormer (dat is een kastje dat de opgewekte energie omzet in stroom). De makkelijkste methode is simpelweg het aflezen van het vermogen en de opbrengst. Die gegevens staan op het beeldscherm van de omvormer.

Tegenwoordig zijn zonnepanelen bijna allemaal gekoppeld aan het internet. Je kunt dan ook alle gegevens aflezen vanaf je computer of smartphone. Veel leveranciers hebben een app ontwikkelt die je op je smartphone of laptop kunt downloaden. Je kunt vaak realtime, maar ook per dag, maand of kwartaal zien wat je opbrengst is.

Wat als de opbrengst terugloopt?

Wanneer de opbrengst van je zonnepanelen terugloopt, zonder verklaring zoals het slechte weer, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Zoals eerder gezegd kan er iets defect zijn aan een zonnepaneel maar het zou ook zomaar kunnen dat de omvormer de oorzaak is. Omvormers gaan meestal 12 tot 14 jaar mee, maar ze kunnen eerder al rendement verliezen. Misschien is het tijd om je omvormer te vervangen om verlies te voorkomen.

Meer tips en weetjes