Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen? Je leest er momenteel veel over; zonnepanelen. Zou je ze ook graag willen maar weet je niet zeker of je dak geschikt is? We leggen uit waar je op moet letten.

Plat dak of zadeldak?
Zowel schuine- als platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Bij een zadeldak (schuine helling) haal je een maximale opbrengst uit zonnepanelen die zuid gericht zijn en een hellingshoek van 36° hebben. Zonnepanelen op zuid gerichte daken met een hellingshoek tussen 20° en 60° leveren een opbrengst op die per jaar ongeveer 5% minder bedraagt dan het maximum. Een oost- of westgericht dak met een helling van 30° biedt nog steeds een goed rendement. Bij een plat dak worden de zonnepanelen voor het optimale resultaat op een frame geplaatst met een helling tussen 15° en 35°.

Is het dak stevig genoeg?
Zonnepanelen worden op een draagstructuur aangelegd. Je dak moet dus voldoende draagvermogen hebben om zowel de zonnepanelen als die draagstructuur te ondersteunen. Bijna elk type dakbedekking is geschikt voor zonnepanelen. Bekijk altijd de staat van je dakbedekking. Als deze aan vervanging toe is, doe dat dan eerst.

Is er genoeg beschikbare ruimte voor de zonnepanelen?
Dakramen of andere obstakels beperken het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen. De meest verkochte zonnepanelen zijn rechthoekig en beslaan een oppervlakte van ongeveer 1,6 m². Om te beantwoorden aan de behoeften van een gemiddeld gezin (zo’n 3.500 kWh/jaar) heb je een oppervlakte van 17,5 tot 23,5 m² aan zonnepanelen nodig. Een plat dak moet minimaal 15 – 20 m² groot zijn, zodat er een systeem met minstens 8 zonnepanelen geïnstalleerd kan worden.

Hoe zit het schaduw?
Zonnepanelen leveren ook rendement wanneer ze (tijdelijk) in de schaduw liggen, weliswaar minder dan wanneer het zonnig is. Houd daarom rekening met schaduw veroorzaakt door de schaduw van andere gebouwen, bomen, lantaarnpalen, schoorstenen etc. Deze verminderen bij sommige installaties de opbrengst. Laat dus zeker een installateur langskomen. Hij gaat dit allemaal voor je na.

Meer tips en weetjes