663

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Op het gebied van zonnepanelen zijn er diverse soorten zonnepanelen op de markt. Het ene is meer geschikt voor bijvoorbeeld een schuin dak en andere voor bijvoorbeeld een ligging met schaduw. Hieronder zetten we de meest gebruikte soorten op een rij.

Twee hoofdsoorten
Er bestaan twee hoofdsoorten zonnepanelen voor je huis: panelen gemaakt van kristallijn silicium en panelen op basis van dunne-film zonnecellen. Voor de meeste woningen zijn zonnepanelen van kristallijn silicium de beste keuze, omdat ze op een kleinere oppervlakte meer energie opwekken. Dit is dan ook de meest gebruikte technologie. Onder zonnepanelen van kristallijn silicium vallen twee verschillende soorten: monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen
De cellen in monokristallijn silicium zijn zwart, waardoor het dak er vlakker uitziet. De kristallen van monokristallijne zonnepanelen liggen in dezelfde richting, waardoor ze meer elektriciteit produceren bij direct zonlicht. Deze soort zonnepanelen is dus het best geschikt voor een dak dat naar het zuiden gericht is, en waarvan de oppervlakte beperkt is. Onder de monokristallijne zonnepanelen vallen ook de hoogrendementspanelen. De meeste hebben een capaciteit van 400 Wp, maar producenten werken volop aan panelen met een hogere capaciteit. Hoogrendementspanelen halen een rendement van meer dan 18% en zijn ook geschikt voor daken met een beperkte oppervlakte.

Polykristallijne zonnepanelen
Zonnecellen in polykristallijn silicium bestaan in verschillende tinten, maar zijn meestal blauw. Ze zijn goedkoper dan de monokristallijne variant en wekken meer stroom op bij diffuus licht door indirecte of zijdelingse instraling. Dit komt omdat de kristallen als waaiers naar buiten zijn gericht. Is je dak naar het oosten of westen gericht? Kies dan voor deze soort zonnepanelen.

Meer tips en weetjes