486

Welke maanden zorgen voor de beste opbrengst van zonnepanelen?

Welke maanden zorgen voor de beste opbrengst van zonnepanelen? De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand en is afhankelijk van een aantal factoren. We leggen uit hoe dit zit.

Hoeveel vermogen hebben de zonnepanelen?
Hoe hoger het vermogen van de zonnepanelen, hoe hoger de maximale opbrengst zal zijn. Het maximale vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). We zien o dit moment het meest het vermogen van 300 Wp.

Dakligging en hellingshoek
De meest ideale ligging van zonnepanelen is pal zuid met een hellingshoek van 36°. Maar ook bij plaatsing tussen zuidwest en zuidoost zal je een hogere opbrengst hebben.

De zonsterkte
Een andere belangrijke factor is de sterkte van de zon. Zonuren, schaduw en temperatuur zijn van invloed op de prestaties van zonnepanelen. Het klinkt misschien gek, maar een zinderende zomerzon geeft jouw zonnepanelen niet de beste opbrengst. Het is zelfs zo dat ruim 60 procent van de stroom die we in Nederland opwekken met zonnepanelen komt van diffuus licht. Dat is indirect zonlicht, bijvoorbeeld bij bewolking. Dus ook met de typisch Nederlandse wolkenvelden kunnen we genoeg zonne-energie opwekken.

Waar woon je in Nederland?
Het jaarlijks aantal zonuren in Nederland is niet overal gelijk. Wie aan de kust woont heeft meer zonuren dan wanneer je in het oosten van Nederland woont. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen.

Bij welk weer de meeste opbrengst?
De opbrengst van zonnepanelen is grotendeels afhankelijk van de stand van de zon. Een zonuur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari, levert beduidend minder op dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in bijvoorbeeld de maand mei. De zon staat dan hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval.

In welke maand piekt de opbrengst?
Gebleken is dat in de maand mei zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst halen. De maanden juni en juli volgen daarop qua opbrengst.

Meer tips en weetjes