387

Wat is de toekomst van zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds efficiënter en zullen dat in de toekomst nog veel meer gaan worden. Dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden die met zonne-energie en het opvangen daarvan te maken hebben. Lees mee wat de toekomst ons gaat brengen.

Zonlicht filteren
Het is mogelijk om tot 40% meer rendement halen uit een bepaald oppervlakte als je zonlicht filtert. Onderzoekers vonden een manier om het lichtspectrum ‘te splitsen’. Daardoor kunnen ze voor elk deel van het spectrum een ideaal paneel maken. Ze maakten namelijk cellen die perfect pasten, zodat er meer energie gewonnen wordt.

Flexibel zonnepaneel
Wat dacht je van een zonnepaneel dat licht van gewicht is en ook nog eens oprolbaar is? Producenten zijn druk bezig met de ontwikkeling hiervan. Er zijn ook ontelbare toepassingen te bedenken waar je zo’n flexibel zonnepaneel bij kunt gebruiken, denk aan gebruik op een boot, caravan, camper of zelfs voor de auto.

Dubbelzijdige panelen
Als de energie van de zon verloren gaat omdat je de energie maar op één kant van een paneel opvangt dan is dit een gemiste kans toch? Geluidschermen aan de kant van de snelweg vangen door de dag heen van alle kanten zon. Wanneer je hiervoor dubbelzijdige panelen gebruikt zijn ze gedurende de hele dag effectief.

De Powerwindow
Vanuit Amerika is er bijzonder zonnepaneel ontwikkelt, genaamd een Powerwindow. Aan de randen van het glas zitten de zonnecellen, die de moleculen op het glas hun energie doorsturen. Zo’n raam, waarbij op het glasoppervlak een dunne nano-deeltjes houdende coating is aangebracht heet een Powerwindow.

Meer tips en weetjes