657

Waar moet ik op letten bij aanschaf zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Of jouw dak goed is voor de installatie van zonnepanelen hangt af van een aantal verschillende factoren, zoals dakoppervlakte, ligging van het dak ten opzichte van de zon, de helling van het dak en de aanwezigheid van schaduwplekken veroorzaakt door grote bomen, gebouwen en andere grote objecten. Wil je zeker weten dat jouw dak geschikt is neem dan contact op met een erkend installateur van zonnepanelen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. De twee meest gebruikte zonnepanelen zijn van monokristallijn silicium (zwart) en polykristallijn silicium (blauw). Op vlak van rendement scoren monokristallijne zonnepanelen het best, hoewel het verschil niet groot is. Polykristallijne panelen zijn dan weer iets goedkoper. Omdat monokristallijne zonnepanelen een hoger rendement hebben, nemen ze in verhouding minder plaats in dan polykristallijne panelen voor een zelfde opbrengst van de zonnepanelen. Als jouw dakoppervlakte klein is, kan je beter monokristallijne panelen nemen.

Hoeveel zonnepanelen kan je het beste laten installeren?
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van de beschikbare dakoppervlakte, het verwachte verbruik en natuurlijk van jouw budget. Bovendien zijn er verschillende afmetingen mogelijk, wat ook een verschillende opbrengst zal betekenen. Het laten uitrekenen van het aantal zonnepanelen en het type zonnepanelen voor jouw dak en het plaatsen van je zonnepaneleninstallatie kan je het best overlaten aan een bekwame zonnepaneleninstallateur.

Meer tips en weetjes