367

Van het dak naar je portemonnee. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken stroom door zonlicht op te vangen. Geweldig toch? Maar hoe werken zonnepanelen precies en hoe kan je ze laten installeren?

Hoe werkt het opvangen van zonlicht?
Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom. De omvormer zet gelijkstroom om naar elektriciteit (wisselstroom). De groepenkast verdeelt dan de stroom naar je huishoudelijke apparaten. De apparaten gebruiken dus de stroom van je zonnesysteem. De meter houdt de opbrengst en verbruik bij. Hiervoor wort gebruik gemaakt van een omvormer.

Wat is precies een omvormer?
Om van zonnestroom ‘normale’ stroom te maken heb je een omvormer nodig. Dat omzetten gebeurt met een omvormer, dit is een klein kastje. Een omvormer maakt 35 decibel geluid, dat is vergelijkbaar met het gezoem van een koelkast. ‘s Nachts staat de omvormer uit, want dan schijnt de zon niet. Soms is een PV-verdeler nodig tussen de omvormer en de meterkast.

Wat gebeurt er met stroom die je niet gebruikt?
Als er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, zal het overtollige stroom geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Dit zorgt ervoor dat de meter in de meterkast zal terugdraaien of je slimme meter registreert dit als de verkoop van stroom.

Meer tips en weetjes