620

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen wek je zelf groene stroom op. Dat is goed voor je energierekening en ook nog eens voor het milieu. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig om jouw jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken? Dat hangt af van jouw energieverbruik, maar ook van het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte die je hebt op je dak.

Welke factoren zijn er nodig voor een goede berekening?
Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dat aantal hangt af van deze drie factoren:
Jaarlijks stroomverbruik van je huishouden/onderneming: bij voorkeur wek je met je zonnepanelen evenveel elektriciteit op als je elektriciteit verbruikt. Daarvoor moet je dus nagaan wat je jaarlijkse stroomverbruik is in kWh.
Het totale vermogen van je zonnepanelen. Wanneer je wilt weten welk vermogen je zonnepanelen-installatie moet hebben in totaal om je jaarlijkse energieverbruik te dekken dan kan je een zogenaamde opbrengst test doen
Het piekvermogen per paneel: het piekvermogen in Wattpiek (Wp) geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel in ideale omstandigheden opwekt. Er zijn panelen met een piekvermogen van 325 Wp, maar ook met een piekvermogen van bv. 360 Wp.

Hoe bereken je het gemiddelde verbruik?
Elke persoon binnen een gezin verbruikt gemiddeld 1.000 kWh per jaar. Let op: dit is slechts een schatting. Wil je exact weten wat je jaarlijkse stroomverbruik is? Kijk dan gewoon naar de eindafrekening van je elektriciteitsleverancier. Daar vind je het precieze aantal verbruikte kWh van het voorgaande jaar terug.

Aantal zonnepanelen berekenen
Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je dus inzicht hebben in je jaarlijkse stroomverbruik. Het vereiste totale vermogen van je installatie kan je berekenen met onze opbrengstscan en dat vermogen deel je dan door het piekvermogen per paneel. Hieronder bespreken we kort twee factoren:
Jaarlijks stroomverbruik
JAARLIJKS VERBRUIK (kWh) = ± 1.000 kWh x aantal personen
Voorbeeld (gezin 4 personen): 1.000 kWh x 4 = 4.000 kWh
Het totale vermogen van de zonnepanelen. De omstandigheden voor zonnepanelen zijn niet altijd ideaal. Daardoor kunnen ze niet altijd elektriciteit opwekken volgens hun piekvermogen in Wattpiek (Wp). Om dat verlies te compenseren, moet het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie hoger liggen dan het jaarlijkse energieverbruik. Wil je graag dat totale vermogen berekenen op basis van jouw energieverbruik, de hellingshoek van je panelen en de oriëntatie van jouw dak? Vraag dan snel informatie aan bij een erkend installateur.

Welk piekvermogen is nodig?
Welk piekvermogen je zonnepanelen uiteindelijk moeten hebben, hangt af van onder meer het soort paneel, de hellingshoek van het dak, de ligging van het dak en het gemiddelde verbruik. Heb je minder plaats op je dak? Dan kan het nodig zijn om te kiezen voor panelen met een groter piekvermogen. Zo bereik je met minder panelen het vereiste totale vermogen.

Meer tips en weetjes