Hoeveel leveren zonnepanelen gemiddeld op?

Een goed rendement van je zonnepanelen installatie is het meest belangrijke punt omdat dit nauw samen hangt met de terugverdientijd van de panelen. Hoe dit werkt lees je hieronder.

Het vermogen van zonnepanelen
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattpiek (kWp) bij ideale omstandigheden. Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh per kWp, oftewel hoeveel kWh één kWp van een zonnepaneel kan produceren.

Locatie van de installatie
De opbrengst kWh per kWp welke een zonnepaneel kan behalen hangt nauw samen met de locatie. In Nederland schijnt gemiddeld steeds vaker de zon. Dit heeft invloed op de opbrengst. Berekeningen van de afgelopen jaren laten zien dat de opbrengst van zonnepanelen steeds hoger wordt. Anders dan je zou denken presteren de panelen juist minder goed bij langdurige hitte. Dit komt doordat de gemiddelde temperatuur op de panelen zelf zo’n 30 graden hoger is dan de omgevingstemperatuur.

Gemiddeld energieverbruik
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3500k Wh per jaar. Een gemiddelde installatie van 12 panelen levert zo’n 3552 k Wk op per jaar. Als je hier van uitgaat zie je dat je dus na de installatie al meteen gaat minderen op de energiekosten. We gaan hierbij uit van de meest ideale omstandigheden. De normale rendementscurve kent een piek in de productie gedurende de zomerperiode en een dal gedurende de winter.

De installatie van de zonnepanelen dekt het jaarlijks kWh verbruik bij voorkeur, wanneer hiervoor de middelen (dak oppervlakte en financieel) beschikbaar zijn. Indien het elektriciteitsverbruik van een gezin bijvoorbeeld 4 000 kWh bedraagt dan opteert men best voor een installatie van 4 kWp. Een installatie van 4 kWp genereert netto ongeveer 3,7kWp bij ideale omstandigheden.

Zelf je opbrengst uitrekenen
Er zijn verschillende manieren om zelf je verwachte opbrengst uit te rekenen. Gebruik hiervoor de rekentools van leveranciers van zonnepanelen. Die vind je door op bovenstaande banner te klikken.

Meer tips en weetjes