582

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Het is voor het behoud van een goed rendement van je zonnepanelen dat je deze goed onderhoud en ook regelmatig reinigt, vooral in de herfst en winter. Maar hoe kan je dit het beste (laten) doen?

Hoe maak je zonnepanelen schoon?
Zonnepanelen schoonmaken is niet heel ingewikkeld. De grootste uitdaging is vaak de bereikbaarheid van je panelen. Als je zonnepanelen wil reinigen, dan gebruik je hiervoor bij voorkeur osmosewater. Dat is sterk gereinigd water dat geen schadelijke bestanddelen bevat. Voor de rest heb je gewoon een zachte spons nodig om voorzichtig het vuil op de zonnepanelen te verwijderen.

Schoonmaakproducten voor zonnepanelen
Wees altijd voorzichtig wanneer je schoonmaakmiddelen gebruikt. Te sterke producten kunnen de zonnepanelen beschadigen. Gelukkig bestaan er schoonmaakproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor het reinigen van zonnepanelen. Het is ook belangrijk dat je nooit een hogedrukreiniger gebruikt om je zonnepanelen te reinigen en dat je kiest voor een zachte borstel uit nylon. Op die manier vermijd je krassen op de panelen.

Hoe verwijder je sneeuw van de panelen?
Wanneer het heeft gesneeuwd, is het belangrijk om je zonnepanelen snel te reinigen. Panelen die bedekt zijn met een laag sneeuw werken niet of nauwelijks. Je moet dus zo snel mogelijk de sneeuw verwijderen. Doe dit met een telescopische wisser, zo kan je redelijk snel en eenvoudig de sneeuw van je panelen verwijderen. Spuit in geen geval de sneeuw weg met water. Want het water kan bevriezen en zo schade aanrichten. Gebruik ook nooit strooizout.

Kan ik mijn zonnepanelen zelf reinigen?
Is het beter om de panelen zelf te reinigen of is het beter om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen? Zonnepanelen zelf schoonmaken kan gevaarlijk zijn. Ze liggen vaak op een moeilijk bereikbare plaats en zo heb je dus een risico op vallen. Het is dus afhankelijk van de bereikbaarheid van de zonnepanelen. Informeer bij de leverancier wat de mogelijkheden zijn. Klik voor meer informatie op bovenstaande banner.

Meer tips en weetjes