578

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Zonnepanelen ontwikkelen zich snel en daardoor zijn er al verschillende zonnepanelen op de markt zijn met een langere levensduur. De levensduur van zonnepanelen is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen en omvormer, en het onderhoud speelt natuurlijk ook een zeer grote rol.

Welke soorten gaan het langst mee?
Glas/glas zonnepanelen levensduur: gemiddeld 30 jaar
Polykristal zonnepanelen levensduur: gemiddeld 25 – 30 jaar
Monokristal zonnepanelen levensduur: gemiddeld 25 jaar
Dunne film (glas met fotovoltaïsch actieve laag) zonnepanelen levensduur: gemiddeld 15 jaar

Hoe lang gaat de omvormer mee?
Een omvormer gaat minder lang mee dan zonnepanelen, maar hoe lang is dat? Gemiddeld gaat een omvormer 10 – 15 jaar mee. Het is dus nodig om iedere 10 – 15 jaar de omvormer te vervangen, voor een optimale werking van je zonnepanelen.

Blijft het rendement gelijk?
Hoe lang werken zonnepanelen naar behoren en houden ze voldoende rendement? De economische levensduur van zonnepanelen geeft aan hoe lang zonnepanelen economisch verantwoord gebruikt kunnen worden. Deze economische levensduur is gemiddeld 25 jaar. Na deze periode neemt het gemiddelde rendement af. De economische levensduur is gemiddeld langer dan de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Hoe gaan zonnepanelen langer mee?
De technische levensduur van zonnepanelen kan verlengd worden door goed onderhoud en het tijdig vervangen van versleten onderdelen. Gemiddeld ligt de technische levensduur van zonnepanelen vaak boven de 25 jaar, het kan wel 35-40 jaar zijn. Maar het rendement en efficiency nemen dan vaak af.

Wanneer zonnepanelen vervangen?
Leveren je zonnepanelen niet meer voldoende op of zijn ze kwalitatief versleten? Laat dan je zonnepanelen vervangen. Als de rest van het zonnesysteem nog goed is, kan het voldoende zijn enkel de panelen te vervangen. Een specialist kan je hierover adviseren. Klik voor een overzicht van aangesloten leveranciers op bovenstaande banner.

Meer tips en weetjes