Record aantal zonne-uren zorgt voor veel meer opbrengst zonnepanelen

Nederlandse huishoudens die zonnepanelen op het dak hebben liggen hebben het afgelopen jaar een stijging gezien tot zo’n 20% in hun opbrengst.

Meer zonne-uren
In 2020 waren er aanzienlijk meer zonne-uren dan voorgaande jaren. In mei scheen de zon met 325 uur het meest, gevolgd door de maanden april en juni. In juli kwam het aantal zonuren uit op 209 uur, wat volgens het KNMI normaal is voor de tijd van het jaar. TNO heeft onderzoek gedaan en deze cijfers vergeleken met het door het KNMI gehanteerde langjarige gemiddelde van de instraling in kW/m² en de zonuren, over de periode 1981 tot 2010.

Tot 20% meer opbrengst
De gemiddelde meeropbrengst in 2020 over het gehele land ten opzichte van de periode 1981 tot 2010 bedraagt 12,6 procent. In 2019 was dat 9,5 procent, maar in het recordjaar 2018 was dat gemiddeld 16,8 procent. De onderzoekers stelden vast dat de zonnepanelen in 2020 bijna acht tot twintig procent meer opleverden, afhankelijk van de locatie in Nederland.

Zonnig voorjaar
In 2020 scheen de zon gedurende de eerste zes maanden van dit jaar in Nederland gemiddeld 1.375 uur, waar 1.092 uur gebruikelijk is. De maand juli was qua zonuren gemiddeld. Hoewel juli iets wisselvalliger was, is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per eigenaar over de eerste zeven maanden van dit jaar met ruim 20 procent gestegen.

Hoeveel zonnepanelen passen op jouw dak? Doe de gratis dakcheck!

Ben jij van plan zonnepanelen op jouw dak te plaatsen? Dan is het handig om alvast te weten hoeveel panelen er op je dak passen. Gebruik hiervoor de gratis dakchecker van Zonnepanelen Centraal.

Lees meer

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is een investering, maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je geld terug. Daarna heb je nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een voorbeeld hieronder laten we zien hoe lang de terugverdientijd gemiddeld is.

Lees meer

Worden zonnepanelen meegerekend voor de WOZ waarde van mijn huis?

Zonnepanelen worden meegerekend met de WOZ waarde! Maar dat is niet zo nadelig als wat de meeste denken. Een Nederlandse rechter heeft uitgesproken dat de gemeente een huis met zonnepanelen maximaal €3000 hoger mag waarderen voor de WOZ dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen.

Lees meer